Mijn pad
 

Vanuit verbinding is alles aanwezig en ontstaat magie. Dat zit 'm onder andere in het persoonlijke, intieme en nabije. Daarom een beknopte weergave van mijn levenspad en indirecte uitnodiging om ook jouw waarheid te spreken & leven :-) 

Mijn pad begon op 1 oktober 1977 toen ik geboren werd in Delft. Ik heb een doof en autistisch zusje en twee lieve ouders die nog steeds bij elkaar zijn. Ik was al vroeg geïnteresseerd in spirituele zaken en liep tijdens mijn studie Journalistiek stage bij tijdschrift Paravisie. Na een jaar intensief Padwerk te hebben gevolgd, ontdekte ik de Brahma Kumaris waar ik cursussen volgde en mediteerde (Raya yoga). Omdat ik mijn intuïtie wilde wortelen in een goed ontwikkeld denkvermogen, begon ik in 2004 aan een studie Wijsbegeerte waarvoor ik in 2009 afstudeerde (mijn thesis gaat over het leven met open zinnen van antropoloog en filosoof Ton Lemaire). In 2005 kwam ik in aanraking met Reiki en een paar jaar later behaalde ik mijn laatste (Master)graad. Reiki bracht een nieuwe dimensie in mijn ontwikkeling en zorgde ervoor dat ik energetisch openging.

 

In 2006 kwamen de tarot en het sjamanisme op mijn pad; twee zeer belangrijke en bepalende factoren in mijn leven. Ik begon als consulent/tarotiste bij spirituele bellijn Helderinzicht en verzorgde daar ook het digitale magazine. De tarot was meteen heel eigen, hield me in haar greep en liet me afdalen in haar geheimen en wijze lessen. Ook tijdens mijn sjamanistische opleiding leerde ik luisteren naar de taal van de ziel. In 2007 nam ik deel aan het ritueel van de Vision Quest in Zuid-Frankrijk. Vanaf dat moment is er veel veranderd in mijn leven.

Een paar weken na mijn terugkeer in Nederland ontmoet ik de spirituele leraar naar wie ik al lang op zoek was. Ik herken hem direct. In het contact dat ontstaat, wordt ineens heel veel duidelijk: wie ik ben, waarom mijn leven gelopen is zoals het gelopen is en wie hij voor mij is. Ik communiceer met hem voorbij woorden. Ik heb voeling met iets dat onvoorstelbaar krachtig en dwingend is. Langzaam maar zeker ontdek ik een soort mythologische werkelijkheid. Een werkelijkheid die voorbij de moraliteit en alle begrippenkaders ligt. Door hem sta ik in verbinding met deze diepere laag, die in al haar wonderlijkheid tot mijn bewustzijn doordringt. Het is een laag die enkel toegankelijk is door volledig in het hier-en-nu te zijn en door gehoor te geven aan datgene wat zich daarin aandient.

Waar ik tot dan toe altijd in staat van oorlog met mijn lichaam verkeerde (ik had een eetprobleem en een sociale fobie), begin ik anders naar mezelf te kijken. Ik sta mezelf weer toe 'vrijelijk' te eten, te genieten en in de wereld aanwezig te zijn. Ik bevrijd mezelf uit de onderdrukking van mijn eigen lichaam en zie plotseling en tot mijn verbazing de schoonheid ervan. Ik begin te voelen en waar te nemen vanuit mijn lijf, in plaats van me te laten leiden door saboterende ideeën. Het is het begin van een zware reis door alle conditioneringen naar de verborgen diepten van mijn ziel. Weglopen kan niet meer, in relatie tot hem ben ik gedwongen om onder ogen te zien wie ik ben.

Alles verandert en zo komt ook het moment dat ik mijn leraar moet loslaten en mijn reis alleen vervolg. Dat doet pijn en brengt de angst nooit meer zo'n groot geluk te vinden, maar tegelijkertijd voel ik diep van binnen vertrouwen dat het goed is. Dat alles goed is, omdat het zo is en ik iedere situatie bewust én onbewust zelf heb gecreëerd. Iets in mij weet blijkbaar wat goed is en handelt daarnaar. In de naam van de liefde, die overal is... in en om ons heen.

Er volgt een lastige tijd, waarin ik in conflict kom met mijn baas en een afstudeerbegeleider met een diametraal ander wereldbeeld; twee mannelijke 'autoriteiten' die geen ruimte laten voor een meer vrouwelijke benadering van de werkelijkheid. Ik verkeer wat betreft mijn studie een tijd lang in de illusie dat ik het wel een beetje op zijn en een beetje op mijn manier kan doen; en begeef mij op een onbewuste kamikazemissie in de wereld van de filosofie. Ondertussen houdt mijn lening op en word ik dertig, waardoor het collegegeld omhoog schiet. Ik kom steeds verder in het nauw en vertel na een half jaar in tranen mijn verhaal aan een decaan, die mij meteen een andere begeleider toewijst. Er ontstaat ruimte, waarin ik binnen twee weken mijn thesis schrijf.

Kort na mijn afstuderen in 2009 stort ik in en beland ik in een burn-out, die gepaard gaat met een depressie. De filosofie die ik de vijf jaren daarvoor zo hard en gedisciplineerd in mijn hoofd gestampt heb, is weg. Het mentale stuk is volledig verdoofd en het lukt me niet eens meer om een paar zinnen uit een boek te lezen. Ik krijg een antidepressivum voorgeschreven en realiseer me dat het tijd is voor een nieuwe sociale setting; een omgeving waarin meer herkenning, resonantie en leven is. Ik verhuis op laatste krachten naar een woongemeenschap in het centrum van Den Haag, wat me erg goed doet en me het gevoel geeft te zijn teruggekeerd naar mijn eigen centrum.

Na een jaar voel ik dat ik afgevlakt begin te raken en dat het tijd is om te stoppen met de medicijnen. Wanneer de negatieve gedachtespiralen terugkomen, ga ik op zoek naar een plek om te mediteren. Ik ontdek het Osho instituut en dankzij de meditaties sla ik mij door de afkickperiode heen en lukt het om op eigen kracht verder te gaan. De rust keert terug in mijn hoofd en ik begin mijn lijf weer te voelen in de dynamische meditaties.

Ik kom letterlijk en figuurlijk in beweging en ontmoet in de dans iemand met wie ik spontaan mee ga naar de Santo Daime; een eigenzinnige kerk die bij mij om de hoek blijkt te zijn. Daar gaat een wereld ~ en het universum ~ voor mij open. Vanaf 2012 neem ik intensief deel aan de ayahuasca ceremonies en maak ik vele spirituele reizen.

Liane Pagie

Tijdens deze reizen daal ik verder af in de eindeloze lagen van mijn ziel en betreed ik magische realiteiten. Ik kom tot diepe inzichten, waaronder de noodzaak om (na twintig jaar) te stoppen met de anticonceptiepil, zodat mijn lichaam haar natuurlijke cyclus weer terug kan krijgen. Door mijn lichaam te bevrijden uit de gevangenis van kunstmatige hormonen, valt de verdoving weg en komt alles in mij tot leven. Mijn libido & levensenergie Sky Rocken en ik begin op een bewust level te werken met mijn vrouwelijkheid, seksualiteit en sensualiteit. Daardoor start ik eind 2015 mijn eigen praktijk als intimiteitscoach en tantrika.

Op mijn 39e verjaardag vertrek ik op 1 oktober 2016 als cadeau aan mezelf naar Ibiza; het is mijn eerste vakantie in negen jaar. Ik ga daar op zoek naar stilte, hippies en inspiratie. Deze reis verloopt echter heel anders dan ik had gehoopt. Het is een beproeving en ik voel hoe uitgeput en overspannen ik ben van de terugkerende problemen op mijn werk (waarvan de impact nog eens versterkt wordt door mijn hooggevoeligheid).
 

 

Liane Pagie

Ik ben blij wanneer ik een gids tegenkom, die me als vriend alle mooie en geheime plekjes van het eiland laat zien. Op dag 14 (van 17) maakt hij foto's van mij op een plateau, wanneer het noodlot toeslaat. Een plotselinge megagolf slaat me van mijn voeten en ik val met mijn lichaam over de rotsen naar beneden. Ik kan me nog vasthouden, tot een tweede golf komt, die me mee de zee in neemt. Wanneer ik onder water ben en niet naar boven kan zwemmen vanwege de krachtige stroming, gaat in een flits door me heen dat dit het dan was. Ik heb geen adem meer en zie alleen maar een kolkende watermassa. Maar het volgende moment ben ik ineens weer boven, een heel eind van de kust af.

Ik lig zo'n drie kwartier in een wilde zee en krijg voortdurend golven in mijn gezicht. Ik zie mijn armen, waar de vellen af hangen en het verbaast me dat ik niet duizelig word. Ik ben de rust zelve en voel mijn overleden oma bij me. Ook voel ik het kindje dat al een tijdje bij me is en wacht op het juiste moment om in mijn buik te dalen, waardoor ik weet dat het niet zo kan zijn dat mijn leven hier eindigt. Het is alsof ik in een wereld tussen werelden ben. Ik zie stofdeeltjes in de late-middag-zonnestralen en voor het eerst sinds ik me kan herinneren spreek ik tot God en vraag ik hem om mij uit deze verlaten baai te halen.

Achteraf blijkt dat de bevriende gids nog één telefoontje heeft kunnen plegen naar de hulpdiensten en dat daarna zijn telefoon het begeeft, door het water. Ik word uit het water gehaald door een visser in een speedboot (de hulpdiensten zijn te ver weg) en naar een kliniek gebracht, waar ik in armen, benen en buik gehecht word. Ik ben met kleren het water ingegaan en er naakt, bebloed en gestript van alles uitgekomen. De behandelende arts zegt dat ik heel veel geluk gehad heb dat mijn verwondingen niet erger zijn en ik het avontuur überhaupt nog kan navertellen. Wanneer ik de kliniek verlaat, kan ik amper lopen of mij bewegen. Ik ben letterlijk tot stilstand gebracht...   
 

Terug in Nederland is alles anders. Niet alleen mijn kleding, ringen, make-up en navelpiercing blijken door de golven te zijn meegenomen, maar ook oude onzekerheden en illusies. Daarvoor in de plaats is een enorme dankbaarheid voor het leven gekomen, en voor mijn gezonde lichaam dat zo snel herstelt. Het lichaam waar ik altijd onzeker over geweest ben, terwijl het altijd al zo mooi en gezond was. Ik heb een belangrijke les geleerd... om mezelf op geen enkele manier meer weg te geven en mijn diepste intuïtie te volgen. Als ik dat gedaan had, had ik nooit op die rots gestaan met deze gids (die me uiteindelijk terug naar mezelf gegidst heeft).

Er valt in de weken en maanden daarna veel op z'n plek. Ik lees in een boek over de godin van de liefde en 'a breath of Venus' en weet onmiddellijk dat dit de nieuwe naam van mijn onderneming is. Pas later realiseer ik mij dat ook Venus uit de zee geboren is, voortgekomen uit een daad van geweld. Het dringt steeds meer tot mij door hoe dit ongeluk een spontane initiatie geweest is in mijn tweede leven. 

Ik breng nog een paar dagen door op mijn oude werk en voel dat het onmogelijk is om daar te blijven. Ik kan op geen enkele manier meer doorgaan met wat ik niet ten diepste wil. Daarvoor is het leven me te dierbaar geworden. Ik meld me ziek en een paar maanden later, op 1 januari, voel ik een overleden vriendin bij me, tegen wie ik altijd erg opkeek. Ze maakt me duidelijk dat ik nu - al  die jaren later - hetzelfde doe als zij, en dat dit het Pad voor mij is om op verder te gaan. Vol vertrouwen dien ik een paar dagen later mijn ontslag in en spring ik voor de zoveelste keer van de klif. Ik verdien met mijn eigen onderneming nog lang niet genoeg om rond te komen, maar een uitkering aanvragen - en afhankelijk blijven - is ook geen optie. 

Ondanks dat ik nog steeds fysiek en emotioneel aan het herstellen ben, ga ik begin 2017 van 15 naar soms meer dan 40 uur per week in mijn eigen onderneming en dat gaat goed. Het is een zeer intense tijd die veel van me vergt. Er raast voortdurend adrenaline door mijn lijf en ik word maandenlang niet ongesteld. Maar na een half jaar word ik uit het geboortekanaal geperst en staat daar het robuuste huis van mijn onderneming. Mijn cyclus komt terug en ik ervaar eindelijk wat meer rust in mijn lijf. Ik begin te voelen waar ik ben en vooral ook: waar ik niet meer ben.

De roller coaster blijft doorgaan en er volgt eind 2017 een spontane retraite, waarbij mijn energie even helemaal niet meer naar buiten of naar anderen gaat. Een oude manier van met mezelf omgaan en om laten gaan laat mij los en ik leef een half jaar lang als een soort non. De biofotonentherapie die ik doe om de laatste restjes stress en onrust uit mijn systeem te krijgen, heeft een heftige impact. Niet alleen mijn lichaam begint te detoxen, maar ook op emotioneel en zielsniveau vindt er een energetische zuivering plaats. Eigenlijk heel logisch dat daarin geen ruimte voor intimiteit met anderen is. Ik voel ook dat dat begrip een heel andere betekenis voor me aan het krijgen is.  

Vlak voor het begin van de lente, komt er ineens een gigantische hoeveelheid energie vrij in mijn lijf en een heel sterk, niet te bedwingen verlangen naar diepe verbinding met een Geliefde. Een paar weken later - in maart 2018 - kom ik hem tegen en ook deze Geliefde herkent mijn ziel direct. De momenten van niet samenzijn zijn bijna onverdraaglijk en na vier maanden gaan we op zoek naar een huisje voor ons samen. Ik die altijd zoveel ruimte en space voor mezelf nodig had en al helemaal niet samen kon slapen... We zijn meteen verliefd op het tweede huis dat we zien en dit huis is ons gegund (in een totaal overspannen huizenmarkt). Alles werkt mee en gaat in een stroomversnelling. Daardoor voel ik nog sterker dat ik geleid en beschermd word en mezelf volledig en in vertrouwen mag overgeven. 

In de nieuwe energie van het huis komen ook nieuwe ontwikkelingen wat betreft mijn onderneming. Ik voel al langer dat ik een spiritueel netwerk mis en mij ook op werkvlak meer wil verbinden met gelijkgestemden én met vrouwen. Wanneer ik dan van iemand de boodschap ontvang dat de spirituele wereld mij mist, gaat er een lichtje branden en kom ik op het idee om een oud pad te integreren in het nu. Ik solliciteer bij Mediumchat en word aangenomen als consulent. Er opent zich een nieuwe wereld, waarin ik verder thuiskom en een nog diepere verbinding met de magie van het (zichtbare en onzichtbare) leven ervaar. In februari 2019 komt hier de spirituele lijn van Helder Inzicht bij, waar ik ook bereikbaar ben voor consulten.   

Ik weet inmiddels dat de roller coaster simpelweg de onbelemmerde vrije stroming van het leven is, met alle daarbij horende synchroniciteiten als richtingaanwijzers. Zo wordt in september 2019 onze zoon geboren, waarna het leven nog ingrijpender verandert. En daardoor ontstaat nieuwe inspiratie, waarover meer op de pagina over kinderwenscoaching :-)

Nadat onze zoon geboren is, wordt al gauw duidelijk dat we niet langer in de drukke Randstad kunnen blijven. We willen ons kind niet in die omgeving laten opgroeien en verlangen naar meer rust, ruimte en groen. We verkopen ons appartement en vinden ons droomhuis in een klein dorpje in de Limburgse heuvels. Het is letterlijk een droom die werkelijkheid wordt en waarbij ik continu de bezielde begeleiding in en om ons heen voel. We verhuizen in het vroege voorjaar van 2021 en beginnen aan de grote verbouwing - en het steeds meer eigen maken - van ons huis en de prachtig nieuwe omgeving.