Groeten van de boom

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021

Loop nooit een boom voorbij zonder hem in je hart te groeten. Loop nooit een boom voorbij zonder je iets van hem aan te trekken. Een groet kost niets. Als jij de boom blij kunt maken, dan maakt de boom jou blij. Doe een eenvoudig experiment, je hebt er geen wetenschappelijke apparatuur voor nodig. Kies een plant of boom voor je huis of in een openbare tuin. Ga elke dag naar hem toe, praat met hem, sluit vriendschap. Een boom is er niet zo eenvoudig van te overtuigen dat je goede bedoelingen hebt, want de mensen hebben de bomen zo slecht behandeld dat ze bang zijn geworden voor alle menselijke wezens. Zodra je zijn domein betreedt zegt de boom al: er komt een mens aan, het meest gevaarlijke dier op aarde, een schepsel dat zonder enige reden kwaad doet. Zelfs een dier gedraagt zich niet zo beestachtig. Een koe die honger heeft, eet gras, maar een mens gaat op het gras zitten en trekt zonder reden plukken gras uit de grond. Als je geen honger hebt, als je helemaal niet van plan bent om het gras te eten, waarom trek je het dan uit? Waarom vernietig je het gras? Van binnen ben je vernielzuchtig. Je loopt langs een boom, je rukt een tak af - en dan gooi je hem weg. Ben je zo diep in slaap? Je gebruikt hem niet om te eten en toch...


De traditie van alle primitieve gemeenschappen, overal ter wereld, leert: als je iets wilt van de boom, ga dan naar hem toe en vraag erom. Als je blaadjes van de boom nodig hebt, vijf blaadjes als offerande, vraag de boom dan om toestemming en haal de blaadjes zo voorzichtig mogelijk af. Zorg dat je de boom geen pijn doet. Dan zal de boom altijd bereid zijn je iets te geven en laat je hem niet gekwetst achter. En vergeet niet de boom te bedanken: je gaf je vijf blaadjes toen ik ze nodig had, als jij iets nodig hebt, aarzel dan niet om het me te laten weten.


Ga naar de boom toe, praat ermee, raak hem aan, omhels hem, voel de boom, ga eronder zitten, laat hem voelen dat je het goed bedoelt, dat je een kwaad in de zin hebt. Op den duur bloeit er een vriendschap op tussen jullie en zul je voelen dat de uitstraling van de boom onmiddellijk verandert als je hem benadert. Het wordt voelbaar. De bast van de boom laat een geweldige energie vrij als je eraan komt en als je hem aanraakt is hij zo blij als een kind, als een geliefde; als je bij hem zit zul je van alles ervaren. Was je verdrietig bij je komst, nu zul je je verdriet voelen verdwijnen. Dan pas zul je begrijpen dat jullie van elkaar afhankelijk zijn; jij maakt de boom blij en de boom maakt jou blij. In het leven is alles van elkaar afhankelijk. Dus geven en nemen noem ik god, Lau Tze noemt dat tau.


[Uit het boek Tau van Osho]
8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De reis