Placenta Art / Tree of Life

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021

Ik weet nog dat we dachten dat als de baby er eenmaal zou zijn, er eindelijk rust zou komen 😅 en hoe het voelde toen het dan eindelijk zover was en we na vijf dagen ziekenhuis met de kleine over de drempel van ons huis stapten en weer thuiskwamen. Het deed me denken aan een huwelijk, waarbij de man de vrouw naar binnen draagt. Vanaf dat moment was ons huis van ons drietjes 💞❣️

Wat volgde was een zeer heftige week, die nogal anders was dan mijn romantische ideeën over kraamvisite en beschuit met muisjes. Het was zo veel en zo intens, dat we niet aan visite moesten denken. Zelfs na een paar weken kon ik me niet voorstellen om weer naar buiten te gaan any time soon. In de binnenwereld was het allemaal nog zo overweldigend, laat staan hoe het buiten moest zijn. Ik zou mezelf daar helemaal opnieuw moeten uitvinden, mét kindje. Alsof ik alles weer vanaf het begin af aan moest leren, op een voor mij totaal onbekend terrein.

En zo gebeurde het dat de bagage van het ziekenhuis een week lang onuitgepakt in de hal bleef staan, simpelweg omdat de roller coaster er voortdurend voorbij raasde. Dat gold ook voor de placenta die we meegenomen hadden en die in een plastic tasje - en in de speciale curver bak die ik ervoor gekocht had - stond te wachten. Om er een afdruk van te maken en daarna te begraven 🌸

Toen ik op een middag lag te slapen, besloot mijn Lief me te verrassen en het klusje te klaren. Maar na een week tijd bleek ook dat anders te zijn dan gedacht 😅 Eigenlijk hadden we de afdruk meteen moeten maken en waren we gewoon vergeten om de placenta na een paar dagen in de koelkast te zetten. De geur is nog een paar dagen in zijn neus blijven hangen 😳 Hij heeft de placenta eigenhandig schoongespoeld en er op het balkon met verf een afdruk van gemaakt... als dat geen echte liefde is ❤️

Daarna duurde het een paar maanden voor we aan onze eerste wandeling toe waren en de placenta op een bijzonder plekje konden begraven. Het was een mooi en persoonlijk ritueel, waarbij we de kleine hebben 'gedoopt' door een druppeltje Frankincense op zijn kruintje te doen. Daar waren we direct na de bevalling niet aan toegekomen doordat ik met spoed geopereerd moest worden wegens veel bloedverlies/restjes achtergebleven placenta.


Gelukkig was dat nadat ik de kleine al twee uur op mijn borst gehad had en hij net bij papa lag. Het besef dat ik in andere tijden één van de vele vrouwen geweest was die tijdens of vlak na de bevalling stierven, komt zo nu en dan nog wel eens voorbij. Mijn laagliggende placenta was bovendien één van de redenen dat ik 'medisch' werd en in het ziekenhuis moest bevallen. Dat maakt deze afdruk voor mij van extra betekenis 💫

De placenta is datgene wat nieuw leven mogelijk maakt; het is een orgaan dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt en daarna door het lichaam vanzelf weer wordt afgestoten. Voor ik zwanger werd wist ik heel weinig over de placenta en alle veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt. Er opende echt een nieuwe wereld toen ik me in natuurlijk bevallen ging verdiepen. Daardoor konden we bepaalde keuzes maken, zoals het zo lang mogelijk wachten met het doorknippen van de navelstreng, omdat er vlak na de geboorte nog veel uitwisseling van bloed en andere stoffen plaatsvindt tussen het lichaam van de baby en de placenta. Hoewel dit een positieve invloed op de gezondheid van de baby (en mama) heeft, gebeurt dit niet standaard in het ziekenhuis of door verloskundigen.

Het is een wonder hoe slim de natuur in elkaar zit en hoe het leven in en door ons ontstaat. Ik heb dat aan de lijve ondervonden en zie het ook als ik naar onze kleine schat kijk en de enorme sprongen die hij iedere dag weer maakt. Hij is nu een half jaar en al helemaal ontwaakt en aanwezig op deze wereld. Zijn eigen persoonlijkheid komt steeds meer tot leven, maar wat ik ook bijzonder vind is dat de blik die hij op één van zijn eerste geboortefoto's heeft al zo hetzelfde is als hoe hij nu nieuwsgierig en tevreden de wereld in kijkt 🙂

We zijn er pas afgelopen weekend aan toegekomen om de placenta afdruk te voltooien ~ en zo heeft alles z'n eigen tijd en tempo en gaat inderdaad iedere fase weer voorbij en over in iets nieuws 🐌🦋 Binnenkort hangt deze canvas van 80 bij 80 bij ons aan de muur ✨🌳🌳✨ Links is de kleine; rechts mijn buik 💞


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De reis